خوراک قطری ؛ غذاهای سنتی تا نوآوریهای دیجیتال موضوعی است که امروز نگاهی به طعم های مختلف غذاهای سنتی و مدرن قطری داریم. سپس هنر آشپزی را از یک کاپیتان سرآشپز یاد می گیریم و در نهایت به سراغ آخرین نوآوری های آشپزی دیجیتال می رویم.
“غذا می تواند چیزهای زیادی درباره فرهنگ یک کشور به ما بگوید. از تاریخ و سنت های آن تا آینده ای که پیش رو دارد. دوحه شهری مملو از مردم ملیت های مختلف است و طعم های قطری در سراسر این منطقه یافت می شود. بنابراین ما عادل حلیم را به یکی از برگ ترین مقاصد گردشگری قطر فرستادیم تا غذاهایی که مردم شهر به گردشگران ارائه می دهد را ببیند و بچشد.
در قلب سوق واقف یکی از بازار های سنتی قطر یک غذاخوری محلی محبوب وجود دارد که توسط شمس القصابی، زنی با رویایی بزرگ اداره می شود.
در ویدیوی زیر با انواع خوراک قطری ؛ غذاهای سنتی تا نوآوریهای دیجیتال آشنا می شوید:
“من در سال 2004وارد سوق واقع شدم و آن ها به من یک مغازه پیشنهاد دادند. گفتم که من فقط ادویه می فروشم و آن ها جواب دادند که بیا ما همه جا دنبالت می گشتیم” شمس القصابی مادر پنج فرزند و اولین زنیست که تجارتی را در این بازار راه اندازی کرده.
“من روز و شب روی خوراک قطری سخت کار کردم. من فقط از دستورالعمل های اجدادم استفاده می کنم و تنها غذاهایی را می پزم که میراث، فرهنگ و اجدادمان مرتبط باشند.”
“خب الان می خواهم غذای مخصوص سرآشپز شمس را که پرفروش ترین غذای اوست امتحان کنم. مشتریان این جا به من گفتند که آن چه غذاهای شمس را متمایز کرده این است که این غذاها با عشق درست می شوند. عشق او به آشپزی، ،عشق به مشتریانش و عشق او به قطر. خب امتحان کنیم. عالی هستند.”
سرآشپز عایشه التمیمی هم از آشپزهای معروف دوحه است. البته اشتیاق او به آشپزی خوراک قطری از سر ناچاری شروع شد.
“داستان من متفاوت است. من وقتی ازدواج کردم تنها ۱۵ سال داشتم و ناگهان خود را در خانهای دیدم که نیاز به آشپزی مداوم دارد. بنابراین سخت کار کردم تا یاد بگیرم چگونه آشپزی کنم و برای خانوادهام غذا درست کنم. اینگونه بود که عاشق آشپزی شدم و اکنون برنامههای تلویزیونی دارم و به آشپزهای دیگر آموزش میدهم. در این مدت دو کتاب هم نوشته ام. برای رسیدن به جایی که اکنون هستم، تلاش زیادی کردم و موفق شدم.”
عایشه التمیمی نتیجه تلاش هایش را دید و اکنون یک سرآشپز مشهور در قطر است.
“ما هم به عنوان آشپزهای قطری می خواهیم خوراک قطری که میراث قطر است را حفظ کنیم.”
آشپز عایشه قبل از تبدیل شدن به یک سرآشپز مشهور، معلم مدرسه بود. بنابراین کاملا منطقی است که اکنون کلاس های آشپزی دایر و در آن تدریس کند.”
راه اندازی «آکادمی آشپزی» زاییدۀ فکر پسرش است که او هم به غذاهای قطری عشق میورزد. این آکادمی از زمان آغاز به کار در سال 2019 پذیرا 3000کودک و 1000بزرگسال بود.
“این آکادمی در واقع یک آشپزخانه است. در این کلاس آشپزی افراد با استعدادی شرکت می کنند که مشتاق آموختن و آموزش دادند هستند. بنابراین به نظر من ارزش واقعی داشتن چنین کلاسی در این است که امکان تبادلات فرهنگی را فراهم می کند.”
به زودی با میزبانی مسابقات جام جهانی توجه جهانیان به سمت قطر جلب می شود. سرآشپز های پیشگام قطر نیز امیدوارند که بتوانند با هنر آشپزی خود گردشگران را جذب کنند.
“خلبان حسن الابراهیم نزدیک به دو دهه است که پرواز میکند و در این مدت، هرگز اشتیاق خود به غذا را از دست نداده و به همین دلیل از رستورانهای محلی و فروشندگان خیابانی زیادی در سراسر جهان بازدید کرده. کاپیتان سرآشپز موافقت کرده که یک کلاس ویژه آشپزی برای ما برگزار کند.”
“این جا نوشته شده کاپیتان سرآشپز. چرا که اساسا من یا در کابین خلبان هستم با در آشپزخانه و این زندگی من است. من به سرتاسر کره زمین سفر کردم و از آشپزخانه های زیادی بازدید می کنم. غذاهای مختلف را امتحان می کنم و چون اشتیاق زیادی به این کار دارم توانستم مهارت هایم را در آشپزی افزایش دهم.”
“برایمان از فرهنگ آشپزی در قطر بگویید.”
“در آشپزی قطری ادویه ها و عطر ادویه ها یک موضوع اساسی هستند. اگر غذاهای قطری را بشمارید بیشتر از 1015غذا نیستند اما غذاهایی خاص هستند و ترکیبی از فرهنگ های مختلف در آن ها دیده می شود.”
“غذا چه چیزی می تواند درباره فرهنگ به ما بگوید؟”
“غذا نوعی هنر است. فرهنگ را منعکس و برای شما داستانی را روایت می کند. داستانی درباره خانواده های درباره دوستان، درباره گردهمایی ها، خاطرات خوب و لحظات خوب و جشن ها.”
“اگر بخواهید ویژگی غذاهای قطری را در چند کلمه خلاصه کنید چه می گویید؟”
“اصالت و سادگی. به همین سادگی این غذای قطریست.”
“حال که صحبت از خوراک قطری است. می خواهید امروز چه چیزی آماده کنید؟”
“یک غذای بسیار زیبا، بسیار خوشمزه و بسیار ساده. ما این جا به آن می گوییم بلاییت. عمدتا آن را برای صبحانه می خوردیم و بعضی وقت ها بعد از ظهر. من مقداری ورمیشل را کمی سرخ می کنم تا زمانی که رنگ آن قهوه ای شود. این رنگی است که می خواهیم. می توانید تخم مرغ ها را برای املت آماده کنید؟ حالا می گذاریم که ورمیشل ها کمی بپزند و بعد تخم مرغ ها را به ورمیشل اضافه می کنیم. این در واقع یک نوع دسر است. حالا غذا را در ظرف می ریزیم.”
فرهنگ غذاخوری در قطر همچنان در حال توسعه است. از علم موادغذایی گرفته تا نوآوریها در بخش دیجیتال و بهتر کردن طعم غذاها. فرهنگ غذای یک ملت قطعا چیزهای زیادی برای ارائه دارد که شهرزاد غفور نگاه دقیق تری به آن انداخته است. “
لو پوتی شف رستورانی است که به شیوهای نوآورانه غذاهایش را سرو میکند. در این جا به کمک فناوری دیجیتال، یک تجربه متفاوت از سرو غذا را شاهد خواهید بود.
“ما به کمک فناوری دیجیتال نمایشی را پخش می کنیم که داستان طبخ غذا را شرح می دهد. از جمله سختیهایی که سرآشپز پشت سر میگذارد تا مواد لازم برای طبخ را از جاهای مختلف از جمله از دریا فراهم کند. فیلم تجربه فوق العاده ای را به نمایش می گذارد.”
حتی در بخش بار رستوران هم می توانید تصاویر دیجیتالی را دید. جایی که آدم های کوچک دنیای انیمیشن و داستان غذاها را به تصویر می کشند.
“وقتی مهمانان به این جا می آیند، از احساساتی که ما به آن ها به اشتراک می گذاریم لذت می برند.
از پیش غذاهای لذیذ گرفته تا انواع استیک های آبدار و در نهایت دسرها. داستان های دیجیتالی که جلوش چشم مشتریان نمایش داده می شود. واقعا سرگرم کننده هستند. این ها شاخک ها هستند. فضای مجازی را ترک می کنیم و به یک رستوران مدرن دیگر می رویم.
“در رستوران ایکشا360 نه تنها می توانید از یک غذای خوب لذت ببرید بلکه منظره ای تماشایی از دوحه و جزیره زیبای مروارید را نیز می بینید.”
باورش سخت است که این جا در گذشته تنها یک پشته بام باز بود که اکنون به یک جاذبه پانورامیک تبدیل شده. در این رستوران مدرن با نمای 360درجه به سمت دوحه که در سه طبقه دایر شده، سرویس های مختلفی به مشتریان ارائه می شود. در رستوران طبقه ۴۰ غذاهای بینالمللی در سالن سیگار ارائه میشوند.
در طبقه ۴۱، میتوان خوردن یک نهار صمیمانه را تجربه کرد و در طبقه 42 یا سالن چای خوری که دکوراسیونی الهام گرفته از جنگل دارد نیز غذاهایی یادآور فرهنگ جنوب آسیا دیده می شود. نام این رستوران ایکشا است. به معنای کار با حواس. مالک آن میگوید که در این جا به مهفوم این نام پایبند هستند. به همین دلیل است که ادویههای معطر و تازه آسیاب شدۀ آن ها میتواند مشتریان را جذب کند و رنگ غذاها میتواند حس چشایی آنها را تحریک کند.
“ما در این رستوران با چند آشپز میشلن کار میکنیم. یکی از آن ها سرآشپز، روحیت گای است. ماموریت ما این است که غذا های خود را به دنیا معرفی کنیم.”
سرآشپز های چیره دست برخی از دستور العملهای شخصی خود را به آشپزهای محلی دادهاند و آن ها نیز همان ها را با ادویه های محلی طبخ می کنند.
“حدود 75درصد از غذاهای ما هندی هستند. غذاهای خیابانی مانند ترکیشات، همچنین بریانی تخم مرغ هم داریم که به همان شیوه سنتی سرو می شود. ما از صمیم قلب خدمت می کنیم. وقتی مردم غذا و تجربه بودن در این جا را دوست داشته باشند قطعا برمی گردند.”
اما بسیاری از مشتریان این رستوران ترجیح می دهند که در شب به این جا بیایند. زیرا مناظر شب آن چنان تماشایی است که گویی درست زیر ستاره ها غذا می خورید.
از طریق غذا و چشیدن طعم های شگفت انگیز چیزهای زیادی در مورد خوراک قطری و فرهنگ قطر یاد گرفتیم.
شما برای کسب و کارهایی که میخوان خارج از ایران فعالیت داشته باشن هم کمک می کنید؟
بله حتما
لطف کنید فرم مشاوره همین صفحه را که پایین مطلب درج شده تکمیل و ارسال کنید همکارانمون راهنماییتون می کنند